A 10 legelterjedtebb kisvállalkozói marketing hiba 1.

 „Iránytű a vállalkozások fejlesztéséhez”* című cikksorozatunkban a marketing megjelenésétől kezdve, a marketing összetételén és buktatóinak bemutatásán át szeretnénk megismertetni az olvasót a marketing szerteágazó tulajdonságaival és megjelenési formáival.
—–

A rossz marketing nemcsak időt, pénzt és erőfeszítést követel Öntől és vállalkozásától. Szélsőségesebb esetekben a potenciális ügyfeleket is elfordíthatja a vállalkozástól. A hatékony marketing sokkal több, mint pusztán egy taktika, csatorna vagy tartalomstratégia használata. A legalapvetőbb marketing a világos álláspont kialakításáról szól, amely szintén megfelel a kívánt célközönség elvárásainak.

Annak érdekében, hogy csökkentsük a marketingterv kipróbálási és hibafázisait, és mindig van próba és hiba-fázis, íme, egy lista a legelterjedtebb marketing hibákról, amelyeket a kisvállalkozásoknál (és néhány nagynál is) tapasztalunk:

  1. Nincs marketing terv

Fontos, hogy legyen egy meghatározott lista az alapul szolgáló üzleti célokról, amely a marketingterv célját tartalmazza. Miután megfogalmazta, mi a cél, akkor egy egyértelműen kidolgozott tervet kell készítenie, amely felvázolja azokat a módszereket és eszközöket, amelyekkel megvalósítani kívánja ezeket az üzleti célokat. Nyilvánvalónak hangzik, mégis sok esetben nem így történik. A legtöbb üzlettulajdonosnak nem okoz problémát, hogy egyértelműen meghatározza az üzleti célokat, mielőtt a marketingbe fektetne. Ugyanakkor a helytelen vagy rosszul definiált adatokra épülő terveknek nincs megvalósítási esélyük.

Tapasztalataink szerint sok vállalkozás nem rendelkezik marketing tervvel:

  • Házon belül végzik marketingüket, tehát nem tudják, mit nem tudnak
  • Nem tudták, mennyire fontos, hogy rendelkezzenek marketing tervvel
  • Nem tudják, hogyan lehet marketing tervet készíteni
  • Túl lusták (igen, igazán!)

Az erőfeszítéseket irányító marketing terv nélkül nem tudja, mikor és miért nyer. A célközönség szegmenseinek, az ügyfélérték-javaslat, a piaci helyzet, az ügyfelek elvárásainak, a verseny elemzéseinek stb. meghatározása nélkül kockázatot vállal. Amennyiben nem tudja pontosan, miért nem működik a marketing, akkor semmit nem tehet a megváltoztatásáért.

Lehet, hogy rossz információt közöl a nem megfelelő ügyfeleknek, vagy olyan helyről kommunikál, amelyben nem akarják / elvárják, hogy megkeresse őket.  Annak nyomon követése nélkül, hogy mit csinál, hogyan csinálja, milyen gyakran csinálja, hol csinálja, és milyen eredményeket ér el vele, csak vak repül.

El kell döntenie, hogy elkötelezi magát amellett, hogy egy üzleti szintű vezetési folyamatot valósít meg, meghatározott és mérhető célokkal vagy nem.

  1. Ön nem csinál semmit

Értem, hogy az üzlet az első. Mindez nagyon jó, ha cikkeket publikál, videókat filmez, reklámkampányokat indít, céloldalakat készít, hírleveleket ír e-mailben, vagy akár podcastot rögzít. Mindezek dacára egy nap csak 24 órából áll. Húsz különböző irányba cikáznak a gondolatai és a cselekedetei, és egyszerűen nincs több ideje, tehát szünetet kell tartania. Igen, a marketing fontos – de ugyanúgy, mint az összes többi dolog.

Mi történik? A következő néhány hétben nem lesz ideje a marketinggel foglalkozni, mert az értékesítési negyed vége van, úton van az ügyfelek meglátogatásakor, vagy valamilyen konferencián vesz részt. Hirtelen a hetekből fél év lett. Webhelyének látogatói száma leesik, a webhely rangsorolása a Google 7. oldalára esik, senki sem olvassa az e-maileket, és már a telefon már sem csörög. Persze, visszatérhet minden oda, ahol volt, de ez egy csomó időt és munkát igényel.

Ugyanakkor, ha a vállalkozáson belül nincs olyan személy, aki foglalkozna ezekkel, amikor Ön elfoglalt, akkor ruházza át a felelősséget harmadik félre. Határozza meg, hogy mekkora költséget tud erre a célra fordítani (mind időben, mind pénzben), és hagyja, hogy más végezze a munkát. Eleinte nehéz lesz, de gondoljon bele, mennyivel rosszabb lenne a felzárkózás, miután néhány hónapig hagyta, hogy a dolgok elhalványuljanak.

  1. Költségvetése irreális

Új e-kereskedelemről szóló webhelyet, frissített cégmárkát, új értékesítési anyagokat és hirdetések sorozatát szeretné. Ennek ellenére nem szeretne egy vagyont költeni rá.

Abban az esetben, ha a bevétel megteremtését a marketing digitális oldalára támaszkodva tervezi, akkor fontolja meg a marketing költségvetését annak alapján, hogy mit fizetne egy felső értékesítő.  Az eladóval ellentétben a nagyszerű marketing minden nap működik a vállalkozásban. Soha nem vesz vakációt, soha nem fordul elő, hogy késik, és soha nem jelent beteget. A marketing nem igényel vállalati hitelkártyát vagy ingyenes fogászatot.

Esetleg úgy gondolta, hogy a digitális marketing olcsóbb, mint a „hagyományos” marketing? Csak akkor, ha rosszul csinálják.

Hagyja abba a rövid távú gondolkodást és kezdjen el hosszú távon tervezni. Mindaddig, amíg a marketing erőfeszítései többet hoznak, mint amennyit költ rá, addig nem számít, hogy mennyit költ rá.  Miután egyértelmű és hitelesített bevételi összegyűjtési folyamatot végez, képes lesz azonosítani azokat a területeket, ahol csökkentheti a költségeket és optimalizálhatja a folyamatokat. Noha a valóság az, hogy az üzleti vállalkozások 99% -a nem jut el a telítettség ilyen pontjára.

Dél-Alföld vidéki, elsősorban hátrányos helyzetű területeinek (kis) vállalkozásaira, önálló emberi erőforrásaira, helyi önkormányzatokra és civil szervezetekre kívánjuk fókuszálni a kialakított marketingszolgáltatási csomagot.

A vidéki, kevésbé kedvező helyzetű térségek ötletgazdag vállalkozásainak is korszerű marketingismeretekre van szükségük, hogy a termékeiket, szolgáltatásaikat megfelelő nagyságú vevőkörhöz eljuttathassák. Fejlődőbb térségekhez hasonló evidens viszonyrendszereket itt ki kell építeni, fel kell kutatni a lehetséges partnereket. Sok esetben ezen reális igényt maguk a vállalkozások is nehezen ismerik fel, illetve, ha fel is ismerik, a marketingismeretek megszerzését bonyolult feladatnak tartják, idegenkednek tőle vagy szűkös forrásaikból nem áldoznak erre a területre a megtérülés feltételezett hiánya miatt. A vállalkozások így nem tudnak a meglévő helyzetükből, lehetőségeikből kitörni és ezt logikusan alá is tudják támasztani tudás- és forráshiányra hivatkozva.

A projekt abban kíván segíteni, hogy elérhető árfekvés mellett olyan differenciált tudásanyagot biztosítson, amelyben mind az üzleti ismeretek és az iskolázottság alacsonyabb szintjén lévők, mind a marketinget valamilyen szinten már gyakorlók új képességekhez jussanak. A projektet alkotó oktatási és médiaszolgáltatás révén a vállalkozások pszichés és kognitív képességeinek megfelelő módszertannal fejleszthetik a saját marketingképességeiket, illetve egy idő után akár saját lábra is állhatnak.

—–
* A VKB Nonprofit Kft. egy szociális szempontokat is figyelembe vevő vállalkozás, mely a hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozások marketingtevékenységének megsegítésére fókuszál. A marketing csomag kidolgozása a Széchenyi GINOP-5.1.7-17-2018-00162 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ, kapcsolatfelvétel:
VKB NKft.
Iránytű – vállalkozásfejlesztési program

(X)
ESZA Európai Unió Európai Szociális Alap