A gerincdiagnosztika

SmartSeat – az okos irodaszék

Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Ha már a gerincbántalmak diagnosztikájáról kell beszélni, már komoly egészségi állapotromlásról kell említést tenni.

A megfelelő orvosi diagnózis felállítása elengedhetetlen előzetes lépés a gyógymód, a korrekció meghatározásához.

A hosszas ülőmunka kapcsán ismert érzés a hát- és derékfájdalom, a nyakszirt megerőltetettsége. Irodai tornával, kisebb kimozgatásokkal ezeket a kellemetlenségeket meg lehet szüntetni, javítani lehet közérzetet. Általában 2-3 héten belül megszűnnek a panaszok, jelentősen csökken a mozgáskorlátozottság. Amennyiben ez nem így lenne, vagy hamar visszatérnek az elváltozásra utaló érzetek, már biztosan orvosi kivizsgálás alá kell vetni a pácienst.

A terápiás terv megalkotása egy összetett folyamat az orvos részéről. A diagnózis felállítása érdekében a meglévő állapot teljes feltárása érdekében képalkotó eljárásokat vesz igénybe, klinikai tüneteket, jeleket értékel. Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket mindet egybevetve kell döntésre jutnia a szakorvosnak, csupán a különböző képalkotó eszközök eredményére nem támaszkodhat még akkor sem, ha egzakt képen mutatnak a felvételek. Mindezek után nyer jelentőséget a páciens személyiségtípusa, ha többfajta kezelés vetődik fel.

A diagnosztikai lépések esettől függően egyediek, de természetesen nagyvonalakban a következő főbb elemei léteznek.

A kórelőzmény az első lépés, amely során a pácienst kikérdezi a szakorvos a panaszok kialakulásának lehetséges körülményeiről egy nem túl távoli időpontig visszamenően. Ha úgy látja, természetesen korábbi időszakaszokra is irányulhatnak kérdései, de először a „mostanában” szóval érzékeltetett időre szokott irányulni az első tájékozódása.

Súlyos gerincbetegségre utaló, ún. „vörös zászlós” jelek a következőek: indokolatlan fogyás, éjszaka fokozódó fájdalom, hosszú szteroidkezelés, gerinctájékot érintő baleset vagy műtét, egészséges sávon kívüli laborértékek.

Még mielőtt a szakorvos döntene a képalkotó eszközös bevetéséről, mindenképpen hagyományos fizikai vizsgálatot végez a páciensen, amellyel már behatárolhatóak a gerinc-rendellenességhez hasonló tüneteket produkáló egyéb (nőgyógyászati, urológiai stb.) betegségek. Az orvos megfigyeli a testtartást állás, járás, ülés és fekvés közben. Kitapintja a gerincszakaszokat, különböző irányú mozgásokra forgatásokra kéri a pácienst. Közben az orvosnak arra is figyelnie kell, hogy a pácienset ne kényszerítse olyan testhelyzetre, amely a pácienst túlreagálásra késztetné, igyekszik valós helyzetről valós képet kapni.

A képalkotási eljárások közül a röntgen az úgymond legdurvább, egyebek mellett a gerinc deformitására, porckorong résmagasságára, daganatos elváltozásra, csigolyacsúszásra, -ív szakadására lehet következtetni belőle.

Az MRI (mágneses magrezonanciális képalkotás) a gerinc lágyabb részeinek károsodását fedi fel.

Az MRI kialakulása hosszas folyamat és sok kutató közös eredménye. Az az elve, hogy az emberi test atommagjai képesek az gép által sugárzott frekvencia felvételére, melyet az atommagok visszasugároznak, amint megszüntetjük a gép sugárzását.

Az MRI készülék egy mágneses teret hoz létre, amelybe a pácienst, illetve a testrészt behelyezik. Az alagúttípusú készülék erősebb teret tud létrehozni, ezért értékelhetőbb képet tud adni, de a páciensek egy része a bezártságérzetet nehezen viseli. Számukra létezik a nyitott készülék annak hátrányával, hogy kisebb mágneses tér esetén

A CT-hez képest az MRI-nek vannak előnyei: sokkal jobb kontrasztú képet tud adni, nemcsak a sugárzási irányra merőleges síkban tud képet alkotni.

Információt tud nyújtani többek között a porkorong elváltozásáról, vízvesztéséről, idegi struktúrákról. A nem titán implantátum esetleg megzavarhatja az eredményt, ezért érdemes tájékoztatni az orvost korábbi műtétei zárójelentéssel arról, milyen implantátum van esetleg beépítve. Az MRI-vizsgálat szintén nem javasolt pacemaker beültetettsége, szívbe ültetett műbillentyű, agyműtét utáni fémklippek esetén.

Következő cikkünkben folytatjuk a gerincbántalmak diagnosztikájáról szóló cikksorozatot.

_____________________

„SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, a jelenleg legfejlettebb tudományos eredményeket is figyelembe vevő, ergonomikus pozicionálható irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:egész
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)