Az ergonómia története I. A kezdetek


Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Mielőtt az „ergonómia” kifejezés használatba került volna, korról korra kitapinthatók voltak már olyan munkavégzés-optimalizálási törekvések, amelyeket utólagosan akár ergonómiai tárgyú igyekezetnek is nevezhetnénk. Annyiban azonban mégiscsak félrevezető volna ez az utólagosan kitett jelző, hogy az ergonómia-fogalom megjelenése előtt a sok szempontot egyeztető, komplex munka-optimalizáció tudatos törekvése nem volt jelen. Így az említett rész-törekvések összegződése alkalmilag sem történt meg valamelyik valóságos ipari üzem, vagy növénytermesztő-állattartó mintagazdaság terepén. Az ergonómiai tudatosulás nem hirtelen, hanem történeti fázisok során érlelődött meg, és még a fogalom megszületése sem hozta magával egyhamar az ergonómiai szándékok gyakorlati kibontakozását. Mindenesetre a tudati fordulat megalapozódása már az 1800-as évek közepén végbement azzal, hogy Wojciech Jastrzębowski, lengyel polihisztrikus tudós az ergonómia úttörője lett. Magát a szót is ő alkalmazta először a maihoz hasonlítható jelentésében.1857-ben megjelent könyvének címét így fordíthatjuk magyarra: „Az ergonómia vázlata, azaz a munkatudomány, a természettudományból vett igazságok alapján”.

Ezután sokáig szinte stagnált, araszoló módon fejlődött csupán a Jastrzębowski által kezdeményezett tudomány, amely nagy lendületre csak a II. világháborút követő másfél évtizedben tett szert. Száz évvel az említett Jastrzębowski-könyv megjelenése után alakult meg az ergonómia első nagy nemzetközi társasága. Előtte csak néhány különálló, országos érdekű kutatótársaság létezett; először New Yorkban létesült ilyen, az 1940-es évek vége felé. Igaz, ezek a kutatótársaságok már megkezdték a téma kézikönyveinek és folyóiratainak kibocsátását, úgyhogy az ’50-es években kísérleti laboratóriumok is épülhettek a már kialakult szempontrendszer szerinti tevékenység megerősítésére.

Az ergonómiai kutatásoknak ezt az 1960 előtti időszakát dominánsan az a figyelem jellemezte, amelyet a kutatók a műszaki berendezések kezelhetősége, ennek javítási lehetőségei iránt tanúsítottak. Ez közelebbről olyan érdeklődést jelentett, amely az emberi mozgásmechanikának – főként a végtagi képességeknek –  és a fogantyúk, gombok skálák elrendezésének viszonyára irányult. Természetesen az ilyen tárgyú tökéletesítő-újító szándékú figyelemnek azóta is biztos helye maradt az ergonómiai kutatások és fejlesztések tematikai körében, de egyeduralkodói pozíciója  az ergonómia „óklasszikus” időszakához kötődött, azzal együtt végetért.

___________________

A „SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, ergonomikus irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)