Ez év végén elkezdődhet a kínai-magyar citromsavgyár építése Szolnokon

A beruházó által igényelt hitelkeret jóváhagyásával a napokban elhárult a legjelentősebb akadály a Szolnokra tervezett kínai-magyar tulajdonú citromsavgyár építése elől, így a kivitelezés várhatóan még idén elkezdődhet – tájékoztatta a város alpolgármestere szerdán az MTI-t.

Szabó István elmondta: a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott 42 milliárd forintos kölcsön – melyre a Bank of China vállal garanciát – folyósításához szükséges dokumentumokat az elmúlt hétvégén hagyta jóvá a Nemzetgazdasági Minisztérium. Így a citromsavgyár kivitelezési munkálatai várhatóan ez év harmadik negyedévében megkezdődhetnek – tette hozzá.     Jelezte: a beruházás a féléves próbaüzem befejezéséig mintegy 60 milliárd forintba kerül majd, melyre a China BBCA Group Corporation és a Magyar Fejlesztési Bank egyaránt 8,5-8,5 milliárd forintot biztosít, míg a magyar állam további egymilliárd forinttal támogatja a megvalósítást.

Az alpolgármester hangsúlyozta: az engedélyes tervek hiánytalanul készen állnak az építkezés elindításához.     Az MTI a projekt kapcsán korábban arról is beszámolt, hogy a fejlesztésre és működtetésre kínai-magyar vegyesvállalatot alapítottak BBCA Szolnok Biokémia Zrt. néven. A kormány 2012-ben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházást, majd arról is döntött, hogy a projekt állami kontrollja és a szükséges önrész biztosítása érdekében a magyar állam tulajdonrészt szerezzen a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-ben.     Az előzetes becslések alapján másfél év alatt felépülő citromsavgyár mintegy 440 új munkahelyet teremt és az üzem évente körülbelül 60 ezer tonna citromsavat állít elő az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára. Ehhez alapanyagként 106 000 tonna kukoricát kell feldolgoznia, melyet a Tisza-parti megyeszékhely 100 kilométeres körzetéből szállítanak majd a létesítménybe.     A világon évente mintegy 1,85 millió tonna citromsavat termelnek, ezen belül 1,05 millió tonna származik Kínából.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?